Jeroen presents at Bevrijdingsfestival Utrecht

Part of de Denkplaats [space to think], hosted by the Utrecht public library, Jeroen gave a talk named “About data, governance, and the role of the citizen”. The talk aimed to engage bevrijdingsfestival visitors with questions of governance of online public space, distribution of responsibility and accountability and the surveillance rationalities underpinning these practices.

 

About the Denkplaats (in Dutch):

De Denkplaats is voor één keer op het Bevrijdingsfestival. We praten verder over social media.

Google en Facebook verdienen bakken met geld aan hun gebruikers. De persoonlijke gegevens van die gebruikers zijn de grondstof van deze miljoenenbedrijven. Meer dan de helft van alle mensen gebruikt hun diensten. Gebruikers mogen gratis gebruikmaken van die diensten, het liefst lekker veel.

Wat weten al die mensen eigenlijk van de intenties en methodes van deze kolossen? Is er sprake van een eerlijke ruil; wij het gemak van snelle, gratis communicatie, zij onze gegevens? Of zijn gebruikers ongemerkt handelswaar geworden?

Zorgen digitale diensten grote vrijheid in communicatie of juist voor onvrijheid omdat de bedrijven er achter aan de haal (kunnen) gaan met onze gegevens?

 

Kom bij ons langs op het Vrijheidspodium!